Geglaceerde kalkoen met sinaasappel
Bereiding
KALKOEN
1. Fruit de uien in olijfolie in een snelkookpan (braadpan of stoofpan).- 2. Zodra deze goudbruin zijn, voeg je de knoflook en de kalkoendrumsticks toe en braad je ze aan.
- 3. Voeg de laurierblaadjes, de witte wijn, de pruimen en het sinaasappelsap toe.
- 4. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Kook gedurende 5 minuten op middelhoog vuur.
- 5. Voeg water toe aan de snelkookpan en doe het deksel erop.
- 6. Kook gedurende 30 minuten vanaf het moment dat het ventiel van de snelkook pan begint te sissen en zet het vuur lager, zodat de druk niet te hoog wordt. Als je geen snelkookpan gebruikt: dek af met het deksel en kook gedurende 60-70 min op middelhoog vuur, roer en voeg indien nodig water toe.
- 7. Pruimensaus: haal aan het einde van de kooktijd de pruimen uit de pan en pureer ze met 1,2 g ThickenUP® Clear tot een gladde saus zonder stukjes.
- 8. Kalkoen: verwarm de bruine suiker in een koekenpan tot deze begint te karamelliseren. Voeg de eerder uitgelekte stukken vlees toe (met een schuimspaan) en bak ze in 3 minuten bruin. Voeg daarna de rest van de bereiding toe.
- 9. Houd één portie apart om de textuur aan te passen: pureer met 1,2 g ThickenUP® Clear tot een glad geheel zonder stukjes dat gemakkelijk doorgeslikt kan worden.
GROENTEN
10. Schil de wortelen, aardappelen en uien en snijd ze in plakjes.- 11. Doe de groenten in een schaal, breng deze op smaak en meng ze goed met de boter.
- 12. Bak het geheel gedurende 30-40 min. op 190-200 °C, totdat ze gaar en sappig zijn.
- 13. Neem een portie uit de pan en pureer deze met 1,2 g ThickenUP® Clear tot een glad gerecht dat gemakkelijk doorgeslikt kan worden.
PRESENTATIE
1. Gebruik een spuitzak om het gerecht op het bord aan te brengen en garneer met de pruimensaus.- 2. Gebruik een andere spuitzak om het groentemengsel in de vorm van een spiraal naast de kalkoen te spuiten.
- 3. Garneer het gerecht met tijm. Voor de rest van de familie serveer je de ongepureerde versie van het gerecht.
Bereiding
55 minuten
Porties
4
Ingrediënten
- KALKOEN
- 2 eetlepels + 1 theelepel olijfolie
- 200 g zoete uien
- 10 knoflookteentjes
- 500 g kalkoendrumsticks zonder vel, zonder been en als filet ge sneden
- 6 laurierblaadjes
- 250 ml witte wijn
- 125 g pruimen
- 300 ml sinaasappelsap (van 3 sinaasappels)
- Kruiden
- 150 ml water
- 10 g bruine suiker
- 1,2 g ThickenUP® Clear
GROENTEN- 100 g wortel
- 300 g aardappelen
- 150 g uien
- 20 g boter
- Snufje zout en peper
- 1,2 g ThickenUP® Clear
Tips van de chef:
- Pruimen kunnen worden vervangen door druiven of groene appels voor een friszure smaak.
Gebruikt product
ThickenUP® Clear
Gebruik medische voeding ondermedische supervisie.