Drinken
met Dysfagie
Naast zuurstof is water een essentiële stof, die onmisbaar is om te blijven leven. Het menselijk lichaam kan er namelijk niet genoeg van produceren om te overleven. Hydratatie is essentieel om ons lichaam goed te laten functioneren. De hydratatieaanbevelingen zijn voor patiënten met dysfagie of slikproblemen hetzelfde als voor ieder ander.
Mensen met dysfagie of slikproblemen kunnen mogelijk niet zomaar water of andere dranken vanwege het hoge risico op verstikking of aspiratie in de luchtwegen. Het is daarom noodzakelijk om de viscositeit van de vloeistoffen aan te passen.
Door een verdikkingsmiddel aan dranken en vloeibare maaltijden toe te voegen, verhoog je de viscositeit van de dranken. Dit kan helpen om het slikproces te vertragen, waardoor de kans kleiner is dat vloeistoffen per ongeluk in de luchtwegen terechtkomen.
Er zijn verschillende soorten verdikkingsmiddelen: maïszetmeel of gemodificeerd zetmeel en xanthaangom.
Verdikkingsmiddelen die zetmeel of gemodificeerd zetmeel bevatten, zijn gevoelig voor amylase. Amylase is het enzym dat in speeksel aanwezig is en zetmeel afbreekt. Amylase kan de viscositeit van vloeistoffen die met zetmeel zijn verdikt verminderen. Dat is problematisch voor patiënten met dysfagie.
Verdikkingspoeder op basis van xanthaangom, dat vaak als verdikkingsmiddel wordt gebruikt, heeft twee belangrijke eigenschappen:
1. Het helpt om een stabiele consistentie voor dranken te bereiken. Dranken die zijn verdikt met een verdikkingsmiddel op basis van xanthaangom zullen na verloop van tijd niet verder nadikken zodra de gewenste consistentie is bereikt.
2. Het is resistent tegen amylase. Dat betekent dat speekselamylase geen invloed heeft op de viscositeit van de drank.
Bereid de drank altijd met de viscositeit die je zorgverlener heeft aanbevolen en volg de instructies op de verpakking van het verdikkingsmiddel.