Image Image

Dysfagie
zorg

Op gewicht blijven met slikproblemen

Veel patiënten met dysfagie vinden het moeilijk om een voedzaam en gevarieerd dieet te volgen met een adequate inname van voedsel en voedingsstoffen. Een voedingsdeskundige of diëtist kan gepersonaliseerde voedingsaanbevelingen doen. Wijzig altijd de textuur van het eten overeenkomstig de aanbevelingen van je zorgverlener.


Een compleet en uitgebalanceerd dieet moet ingrediënten uit alle voedselgroepen bevatten, samen met alle noodzakelijke voedingsstoffen. Eet weinig en vaak, verspreid maaltijden over de dag en neem tussendoor een snack.


Eiwitten spelen verschillende rollen in je lichaam – vooral bij het ondersteunen van je spiermassa en kracht. Ze moeten deel uitmaken van je dagelijkse voeding. De basisstructuur van eiwitten is een keten van aminozuren.


Aminozuren komen voor in dierlijke bronnen, zoals vlees, melk, vis en eieren. Je vindt ze ook in plantaardige bronnen zoals soja, bonen, groenten, noten.


Het kan moeilijk zijn om vlees te bereiden en te eten als je slikproblemen hebt, maar eieren bevatten veel eiwitten en kunnen gemakkelijk aan veel gerechten worden toegevoegd.


Er kunnen ook zuivelproducten zoals melk, room, zachte Griekse yoghurt of verrijkte alternatieven zonder zuivel in verschillende gerechten worden verwerkt of als supplement worden geserveerd.


Meng gladde roomkaas, kwark of geraspte kaas door gerechten tijdens het koken.


Groenten en fruit zijn gemakkelijker te koken en kunnen worden gepureerd, zodat ze gemakkelijk kunnen worden doorgeslikt. Ze bevatten belangrijke vitaminen en mineralen, een goede bron van vezels. Door groenten te stomen en te koken, zorg je ervoor dat voedsel zijn vezels behoudt.


Tips! Laat groenten niet te lang koken, zodat ze hun voedingswaarde behouden.


Koolhydraten zoals aardappelen, rijst, pasta en bonen vormen een uitgebalanceerd dieet en geven je lichaam energie.


Tips om calorieën aan je dieet toe te voegen:


  • Verrijk gerechten met olijfolie, boter en sauzen
  • Voeg vetrijke zuivelproducten zoals gehomogeniseerde melk of room toe aan gerechten
  • Voeg honing en vruchtensappen toe aan purees of desserts
  • Gebruik goede bronnen van vezels en gezonde vetten, zoals plantaardige oliën (olijf, koolzaad, zonnebloem, soja en maïs), noten, zaden en vis.


Image Image

Op zoek naar inspiratie

We hebben een aantal recepten voor eenvoudige en smakelijke maaltijden.

Naar recepten