Meer informatie over het aanpassen van de dikte van dranken vind je in ‘Omgaan met dranken bij slikproblemen’
Dysfagie
zorg
Het belang van drinken bij slikproblemen
Hoeveel moet je drinken?
De hoeveelheid vloeistoffen die een persoon elke dag moet drinken, verschilt per persoon en is afhankelijk van leeftijd, geslacht en mate van fysieke activiteit.
Oudere gezonde volwassenen (65 jaar en ouder) moeten per dag 1600 - 2100 ml innemen om aan de vochtbehoefte te voldoen.
Raadpleeg een zorgprofessional om de hoeveelheid vloeistof vast te stellen die jij moet innemen, rekening houdend met je persoonlijke medische toestand.
Je kunt verschillende dranken innemen om aan je vochtbehoefte te voldoen, maar water moet je eerste keuze zijn om gehydrateerd te blijven.
Naast drinkwater mag het water dat je via je voedsel binnenkrijgt niet worden vergeten. Een goede inname van fruit en groente en melk helpt om de noodzakelijke dagelijkse hoeveelheid water binnen te krijgen.
Melk of vloeibare zuivelproducten, bouillon, crèmes van groenten, groenten met een homogene en gladde textuur en gepureerde vruchtenshakes zonder zaden en schil zijn ook belangrijke bronnen van water.
Gehydrateerd blijven is belangrijk om een goede gezondheid te behouden. Als je niet genoeg drinkt, loop je het risico uitgedroogd te raken en onwel te worden.
Uitdroging
Hydratatie is een van de belangrijkste uitdagingen voor mensen met dysfagie. Onderzoek toont aan dat uitdroging veel voorkomt onder mensen met dysfagie.
Veelvoorkomende symptomen van uitdroging kunnen zijn:
- Een droge of plakkerige mond en een droge huid
- Dorstig gevoel
- Verminderde en/of donkerdere urine
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Misselijkheid en/of desoriëntatie
Raadpleeg je zorgverlener als je een van deze signalen of klachten van uitdroging opmerkt.
Waarom is hydratatie een uitdaging voor mensen met dysfagie?
- Het verouderingsproces zorgt ervoor dat mensen zich minder dorstig voelen
- Vergeten te drinken
- Angst voor verstikking
- Droge mond als bijwerking van medicatie
- Lichamelijke beperkingen kunnen het moeilijk maken om vloeistoffen te bereiden en in te nemen
- Verdikte vloeistoffen worden niet trouw ingenomen
- Angst rond eten en drinken, waardoor er minder wordt ingenomen
Zo help je mensen met dysfagie te drinken
De lichamelijke gevolgen van uitdroging kunnen iedereen treffen, maar uitdroging kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden bij mensen met slikproblemen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je iemand met dysfagie kunt helpen om elke dag voldoende vocht te drinken.
Volg altijd de aanwijzingen van je zorgverlener op voor de juiste consistentie van dranken. Misschien moet je de consistentie van de dranken veranderen door verdikkingsmiddelen te gebruiken.
Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden voordat je iemand met slikproblemen water of ander drinken met een aangepaste consistentie geeft:
Dranken of voedingsmiddelen met een aangepaste textuur moeten onder medisch toezicht worden gebruikt. Als de consistentie van de dranken of de voedingsmiddelen niet wordt aangepast, kan dat ernstige nadelige gezondheidseffecten hebben voor de patiënt. Volg de instructies van je zorgverlener.
Geef een patiënt nooit vocht als deze zich slaperig voelt of niet helemaal wakker is. Bied alleen een drankje aan als hij/zij alle aandacht erbij heeft.
Zorg dat de patiënt de juiste zithouding heeft wanneer je water en andere dranken geeft.
Zet hem/haar rechtop in een stoel met de rug tegen de rugleuning. Plaats kussens om de patiënt heen voor extra ondersteuning en om te voorkomen dat hij/zij naar één kant zakt als je hem/haar niet rechtop kunt houden.
Gebruik opblaasbare kussens om de nek te helpen positioneren als de patiënt moeite heeft om het hoofd omhoog te houden. Als je iemand in bed te eten of drinken geeft, moet je ervoor zorgen dat hij/zij in een hoek van 45° zit. Het hoofd moet iets omhoog zijn gericht en naar voren leunen.
Dien geen vloeistoffen toe via een spuit, rietje of fles met een instelbaar mondstuk.
Stel geen vragen en leid de persoon met dysfagie niet af tijdens het drinken. Hierdoor kan hij of zij stikken.
Maak de mond voor en na het drinken schoon met een zachte tandenborstel om infecties aan de luchtwegen of mond te voorkomen.
Lees echte
verhalen
Iedereen ervaart dysfagie anders. Lees er hier meer over.
Ga door naar de echte verhalen