Image Image

Dysfagie
zorg

Wie kan mij helpen met mijn slikklachten?

Leven met dysfagie kan een uitdaging zijn, maar voldoende vocht en een goede voedingsstatus zijn de sleutel om de aandoening onder controle te houden.


Dysfagie begint met het onderkennen van het belang van mondhygiëne en veranderingen in het dieet, zoals het aanpassen van de consistentie van eten en drinken.


Compenserende oefeningen en revalidatie oefeningen kunnen helpen om de slikfunctie te herstellen.


Vraag je zorgverlener naar een dysfagiezorgplan dat mogelijk geschikt is voor jou.


Bekijk in de tussentijd hieronder enkele voorbeelden van mogelijke strategieën voor mensen met dysfagie.


Je dieet aanpassen


Raadpleeg je zorgverlener voordat je het dieet aanpast, zodat je aanbevelingen krijgt die zijn toegesneden op jouw situatie.


Mensen met slikproblemen kunnen problemen ondervinden bij gewone voedingsmiddelen en vloeistoffen. De behandeling van dysfagie kan betekenen dat de consistentie van eten en drinken wordt aangepast om het risico op aspiratie en verstikking te verminderen.


Mensen met dysfagie kunnen geen water of andere vloeistoffen drinken. Het is dan ook noodzakelijk om de viscositeit van de vloeistoffen aan te passen met behulp van verdikkingsmiddelen of om specifieke kant-en-klare dranken te drinken, zoals gegeleerd water.


Vast voedsel moet mogelijk worden versnipperd, fijngehakt of gepureerd zodat er minder op gekauwd hoeft te worden en om het risico op het blokkeren van de luchtwegen te verminderen.


De dikte van vloeistoffen en de texturen van voedsel moeten aan je individuele behoeften worden aangepast volgens de aanbeveling van je zorgverlener.


Je zorgverlener kan het ‘International Dysphagia Diet Standardization Initiative’-framework (IDDSI) raadplegen tijdens adviezen over de juiste textuur of consistentie.





Ga naar het hoofdstuk ‘Eten met dysfagie’ voor meer informatie over het aanpassen van de voedseltextuur en voedselrecepten.


Ga naar het hoofdstuk ‘Drinken met dysfagie’ voor meer informatie over het aanpassen van de consistentie van dranken en voor recepten voor dranken.