Image Image

Eten met
Dysfagie

Hoe maak je voedsel met een aangepaste consistentie voedzaam en aantrekkelijk?

Je zorgverlener kan je op basis van een beoordeling van je slikvermogen vertellen welke aanpassing in de consistentie van voedingsmiddelen geschikt voor je is.

Hier volgen wat algemene tips en richtlijnen.


Tips voor het veranderen van de consistentie van voedingsmiddelen

Volg de onderstaande stappen als je het voedsel in pureeconsistentie moet bereiden:


Image

Verwijder moeilijk te pureren stukjes of delen die kunnen voorkomen dat het eindresultaat glad is, zoals zaden, schillen of vlies

Image

Kook of stoom de vaste ingrediënten, zodat alles een zachte, meer uniforme textuur krijgt die gemakkelijk kan worden gepureerd

Image

Kook of stoom bepaalde voedingsmiddelen zoals vlees, totdat ze erg mals zijn en gemakkelijk kunnen worden gepureerd

Image

Snijd de ingrediënten in kleine stukjes voordat je ze in de blender doet

Image

Meng het voedsel in kleine hoeveelheden per keer om klonten te voorkomen

Image

Gebruik altijd een zeef na het mengen om er zeker van te zijn dat er geen klontjes achterblijven

Image

Voeg extra vloeistoffen, zoals melk, room, niet-zuivelalternatieven of andere sauzen, toe aan vast of droger voedsel

Image

Pas de consistentie aan met behulp van een verdikkingsmiddel. Volg daarbij de aanbevelingen van de zorgverlener

Image

Je kunt olie, boter of room toevoegen om gerechten zachter te maken en/of te bevochtigen

Image

Zorg ervoor dat het voedsel een gladde en uniforme textuur heeft (zonder klontjes) voordat je het serveert, zodat het veilig kan worden ingenomen. Zorg ervoor dat elke hap compact is en gemakkelijk kan worden doorgeslikt.

Hoe maak je maaltijden voedzaam en aantrekkelijk?


Image

Ga voor leuke en smakelijke gerechten, voeg alle kruiden toe die je wilt en zorg voor de aanbevolen consistentie

Image

Kies voor ingrediënten uit alle voedselgroepen (vezels, vetten, koolhydraten en eiwitten)

Image

Laat groenten niet te lang koken, zodat ze hun geweldige smaak en voedingswaarde behouden

Image

Gebruik verschillende gekleurde groenten om de smaak te verbeteren

Image

Serveer vlees en groenten apart, zodat ze allemaal tot hun recht komen

Image

Gebruik mallen om gepureerd/gemengd voedsel op een aantrekkelijke manier te presenteren

Image

Serveer maaltijden op de juiste temperatuur, zodat ze een optimale smaak hebben.



Op zoek naar inspiratie voor je volgende maaltijd? Probeer onze eenvoudige en smakelijke recepten.